Hoppa till sidans innehåll

Om klubben


Historik

Bosna & Hercegovina Idrottsförening grundades den 3 maj 1994 på Hisingen. Idén till att starta föreningen härstammar från Abdulbesad Skenderović som var medlem i Bosna & Hercegovina förening. Ordförande i Bosna & Hercegovina förening var Rejhan Musić som visade stort intresse för idrottsaktiviteter.

Föreningen Bosna & Hercegovina var från början del av olika sektioner: Fotboll, Basketboll & Schack. Föreningens grundare var: Abdulbesad Skenderović, Mehmedalija Bećirović, Rejhan Musić, Senad Pamuk, Zehrid Degirmendžić, Senad Kovačić.

Föreningen bestod från början bara av ett lag. Säsongen var 1994/95 och det var ett herrlag som började tävla i division 4. Herrlaget vann serien och flyttades upp till division 3. Efter två säsonger i division 3 gick de upp i division 2 och där spelade dem 5 säsonger innan vi beslutade att lägga ner laget på grund av för höga kostnader. Vi satsade istället på ungdomsverksamhet och idag har vi både pojk- och flicklag som tävlar i WBDF:s seriesystemet.

Början av 1997 delades Bosna & Hercegovina IF i två delar. Ena delen var fotboll/schack och den andra delen var basket. Alla basket aktiviteter flyttades till stadsdelen Bergsjön. "Basket för alla” var ett projekt som blev en succé i Bergsjöns skolor.

Där börjar en ny period för Bosna IF. Idag är 65% av medlemmarna är tjejer och det var den långsiktiga planen som styrelsen i föreningen satte upp när man flyttade till Bergsjön.

 

Så ser det ut idag

När Bosna IF startades 1994 var i princip alla medlemmar bosnier. Men genom åren har den bilden ändrats och idag, vi kan med stolthet säga att Bosna IF är som ett världs landslag. Vi har medlemmar nästan ifrån varje världsdel. Våra ca 400 medlemmar som vi har idag, är ett bevis att Bosna IF representerar mångfald, vänskap, gemenskap.

Duktiga och ideella tränare har bidragit till klubbens framgångar. Zehrid Degirmendžić förde upp A-laget till 3an. Två år senare tog Mehmedalija Bećirović över och vi avancerade till 2an.

Ungdomsverksamheten växte och Mehmedalija tog på sig uppgiften som tränare för ungdomarna. Flera spelare har varit tränare, men av herrlaget som vi hade från början är det bara 1 spelare kvar som är aktiv idag: och det är Jasmin Bećirović.

Parallellt med idrotten har vi genomfört olika samhällsprojekt. Föreningens framgångar har blivit uppmärksammade och fick pris som bästa bosniska idrottsförening i Skandinavien av tidningen Bosnisk Post, året 2002

Vårt upptagningsområde är Nordost; Bergsjön, Angered och Kortedala. Det stora flertalet av våra medlemmar kommer från dessa stadsdelar.

Bosna IF är idag en seriöst arbetande ungdomsförening. Vi är en av de största i Göteborg. Vi har haft stora framgångar speciellt i de yngsta klasserna, pojkar och flickor upp till 12 år.

 

 

Uppdaterad: 07 JAN 2011 10:26

Sammarbetsparners:

WBDF

 

 

Postadress:
Bosna IF Göteborg - Basket
c/o Becirovic Mehmedalija, Bondegärdet 29, LGH 1102
42433 Angered

Besöksadress:
Stallmästaregatan 2
41505 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0736916177
E-post: bosnabasket@hotmail....

Se all info

 

SPONSORER

TRUST UNITED

  Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark AB